Kurban Bayramı’nda kesilmesi belirli şartlara sahip her Müslüman için vacip bir ibadet olan kurban, akıllı, buluğ çağına gelmiş, hür ve yeterli mal varlığına sahip kişiler için yükümlülük olmaktadır. Maddi durumu olmayan insanlara yardım olarak yapılan bir ibadet olan kurban, et elde edilmesinin yanı sıra Allah’a yakınlaşmak ve gerekirse malını Allah yolunda feda etmenin de bir ifadesi olarak değerlendirilmektedir. İslamiyet’e göre zaruri ihtiyaçlarının ve borcunun dışında 80.18 gram altın veya bunun değerinde para ve mala sahip olan kişilerin kurban için yeterli mal varlığı bulunmalıdır. Hz. İbrahim’le beraber başlayan bu ibadetin uygun şartlara sahip olunması durumunda her yıl Kurban Bayramı’nda yerine getirilmesi gerekiyor.
Kurban Kesimi Ne Zaman Yapılmalı?
Kurban Bayramı’nın ilk üç günü şeklinde belirlenen kurban kesimi, bayramın birinci günü olan bayram namazından itibaren başlamakta ve bayramın üçüncü günü güneşin batışıyla birlikte sona eriyor. Bu üç günlük sürede isteğe bağlı olarak gece veya gündüz kurban kesimi caiz olmakta; ancak gündüz kesilmesi daha efdal yani yüksek faziletli olarak değerlendiriliyor. Gündüz kurban kesiminin geceye göre daha sağlıklı olacağı düşüncesi nedeniyle gündüz kesimi daha çok tercih ediliyor.
Kurbanlık Hayvan Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Kurban almak isteyen kişiler hayvanın birtakım sağlık konusundaki hususlarını göz önünde bulundurduktan bütçesine uygun olarak almak istediği hayvanın fiziksel özelliklerine dikkat etmektedir. Hayvanın kilosu, besili olması gibi özelliklerin gözlemlenmesi amacıyla hayvanın kavram bölgeleri elle kontrol edilmeli ve bu bölgelerin etli ve dolgun olmalarına bakılmalıdır. Ayrıca vücut çıkıntıları ve bel çukuru gibi yerlerinin belirsiz olması, derilerinin parlak olup kaburgalarının dokunulmasına rağmen hissedilememesi önemli kriterlerden olmaktadır. Döşü dolgun, sırt ve bel kısmının düzgün olduğu kurbanlar, ideal hayvanlar olmakta ve kurban satın alırken hayvanın kulak küpesinin olması büyük önem taşımaktadır. Kulak küpesinde bulunan küpe numarası sayesinde hayvanın sağlık raporları ve dezenfektasyon gibi belgeleri hakkında bilgi sahibi olmak ve sağlıksız bir durumla karşılaşmamak açısından önemli bir ayrıntı olmaktadır. Kurbanlık hayvanların aşısı konusunda da dikkatli olunmalı ve aşısı tam olarak yapılmayan kurbanlık hayvanlar satın alınmamalıdır.
2019 Kurban Fiyatları Hakkında
Bir önceki yıla göre kurban fiyatları yüzde 10 – 15 civarında artış göstermiş ve büyükbaş ve küçükbaş hayvanların kilosuna göre fiyatlandırma yapılmıştır. Büyükbaş kurbanlık hayvanların 2019 yılında kilogram fiyatları 26 liradan başlayacak şekilde belirlenmiştir. Küçükbaş hayvanlar için de benzer oranda bir artış olmakta ve Karaman Anadolu koyununu kilogramı 23 – 24 lira arasında olurken kıvırcık koyunların da 24 – 25 lira olarak fiyatlandırması yapılmıştır. Talebin artmasına bağlı olarak fiyatların düşmesi de muhtemel olmakta ve 2019 yılı Kurban Bayramı için Türkiye’de yeterli sayıda kurbanlık hayvan bulunmaktadır. Ayrıca vekâlet yoluyla kurban kesmek isteyen kişiler için Diyanet İşleri Başkanlığı, yurt içinde kesim bedelinin 890 TL, yurt dışında kesim bedelinin ise 725 TL olduğunu belirtmiştir.