Tüm dünyada besi hayvancılığı hemen hemen aynı koşullar altında yapılmaktadır. Teknolojinin gelişmesi dünyada yeniliklerinin yakından takip edilmesini gerektirmiş ve bu takip, her alanda olumlu sonuçlanmıştır. Besi hayvancılığı yapmak özellikle son zamanlarda, sağlıklı beslenme bakımından oldukça önem kazanmış ve sağlıklı beslenme için sağlıklı hayvanlar ortaya çıkarma süreci önem almıştır.
Besi Hayvancılığı Yapmak İçin;
Besi yapılacak besi çiftliğinin özelliklerini bilmek gerekir. Toprak nasıl bir yetiştirme türüne uygun, arazinin bulunduğu ilin mevsimsel özellikleri neler, yem tarzı bakımından hangi yemlere uygun bilmek gerekir. Aksi takdirde besi hayvancılığına başlamadan bitecek bir süreç olarak kalacaktır.
Besi hayvancılığı yapılacak ahırın konumu da oldukça önemlidir. Önemli yıllara, ulaşım merkezlerine ve hayvan dağıtım noktalarına uygun konumda bir arazi olması besi hayvanlarının kesildikten sonra kolay ulaşımını sağlar.
Besi hayvancılığı yapılacak cins için seçilecek her türlü yemi tanımak gerekir. Yemleri tanımadan hayvan beslemek doğru olmayacak ve sağlıklı bir hayvan yetiştirme süreci yaşamımıza engel olacaktır.
Son olarak besi hayvancılığı yapmanın en önemli unsuru besi hayvanları tanımak ve cinslerini bilmek olacaktır. Besi hayvanlarının neler olduğunu ve bu hayvanların cinslerini bilmeden yapılan hayvan yetiştiriciliğin de sağlıksız koşullar altında yetişen hayvanların olmasına neden olunacaktır. Cinsi bilmeden yemlenen hayvanlar, yanlış yemlenme nedeni ile sağlıksız etlere verilmesine neden olur.
Ülkemizdeki besi hayvancılığı yapılacak sığır ırkları üç bölüme ayrılır. Bunlar:
1-Yerli sığır ırkları
2-Kültür sığır ırkları
3-Melez sığır ırkları
Bilinen bu 3 üt ırkın dışında kalan hayvanların hemen hepsi bu ırklara bağlı olarak yetiştirilen hayvanlardır. Alt gruplarında birbirinden farklı hayvan türleri bulunmaktadır. Ülkemiz sınırları içerisinde en sevilerek tüketilen ırk ise yerli sığır ırklarıdır. Kendi topraklarımızda yetişmesinin yanı sıra bu ırkın, eti de oldukça lezzetlidir.