Besicilik Nasıl Yapılır ?
Besicilik Nasıl Yapılır ?

Besicilik son zamanların en önemli sağlıklı beslenme koşulları arasında gelir. Daha sağlıklı bir hayat geçirmek için, kalitesinden emin olduğumuz hayvansal tarım ürünlerini tüketmemiz gerekir. Besicilik nasıl yapılır sorusunu sormadan ve hayatımıza besi hayvanlarını sokmadan önce besicilik sonucu ortaya çıkan kaliteli ürünlerin üretim yerlerini tanımamızda fayda vardır. Bakara Farm daha sağlıklı nesiller yetişmesi ve daha sağlıklı bir hayat sürülmesi için gerekli olan besicilik faaliyetlerini yürüten bir firmadır. Bakara Farm ile besicilik nasıl yapılır gelin beraber inceleyelim;

Sığırların et verimini artırmak için besi sığırcılığı yapılır. Bilgili bir besicilik ile, hayvana yedirilen yem kaliteli ve ucuz ete çevrilir. Besicilikte hayvanın ırkı, yaşı, cinsiyeti, sağlığı ve görünüşü önemlidir. Besiye alınan sığırlar ya kapalı ahırlarda veya etrafı uygun şekilde çevrili açıkta beslenir ya da meradan yararlanarak besi yapılır. Bunlar bir arada da uygulanabilir.

Besi sığırları tek tek ya da topluca yemlenirler. Günde iki veya üç kez yemleme yapılır. İlk yemleme sabah erken, son yemleme ise karanlık çökmeden önce yapılmalıdır. Üç yemleme yapılacaksa ikincisi öğlen üzeri yapılmalıdır. Yemlemeler devamlı olarak daha önce belirlenmiş ve eşit aralıklı yemleme saatlerinde yapılmalı, bu saatleri değiştirmemelidir.  Sağlıklı ve genç erkek dana ve tosunlar çok hızlı kilo alır. Bunun için yemleri protein ağırlıklı olmalıdır. Besiye alınan hayvanlara verilecek yemin içerisinde hayvanların günlük protein, enerji ve diğer gıda ihtiyaçlarının karşılayacak düzeyde besin maddeleri bulunmalıdır. Bunlar buğday, arpa, mısır, kepek, pamuk tohumu küspesi veya ayçiçeği küspesi, kireç taşı, tuz, vitamin ve mineral karması olabilir. Bu besin maddelerinden hangisi elde bulunuyor ise bir zooteknist ziraat mühendisi veya veteriner hekimin bilgisine müracaat edilerek bunlara göre hayvanın ihtiyacı olan yem yapılır. 

Besicilik yapmak için;
Hayvanın ırkı, yaşı, cinsiyeti, vücut yapısı, ağırlığının artış miktar ve hızı, oldukça önemlidir. Aynı zamanda hayvanın belirli bir süre içerisinde yetişeceği koşullara uygun yemleme planı yapılmalıdır. Hayvanın ne kurallar doğrultusunda yemlendiğinde ve yemin cinsi aynı şekilde önemli bir besi yetiştiriciliği hususudur.