BESİCİLİKTE BESLENME YÖNETİMİ NASIL OLMALIDIR?
BESİCİLİKTE BESLENME YÖNETİMİ NASIL OLMALIDIR?

Besi, hayvanlarda etin verimini ve aynı zamanda kalitesini artırmak için uygulanan beslenme programına verilen bir isimdir. Hayvanın etinin kaliteli olması için bu programa uygun şekilde yetiştirilir ve programda yer aldığı ölçüde beslenmesine dikkat edilmesi gerekir. Besicilikte beslenme sayesinde hayvanlara her gün belli bir oranda canlı ağırlık artışı sağlanabilir. Besicilikte beslenme dediğimizde değişken bir beslenme yönetimi olabileceğini bilmek gerekir. Bu besi yöntemleri yaş, süre, besi yerleri ve beslenme metotları ile aynı zamanda mevsimlere göre de değişiklik gösterebilir.

Buzağı besisi, genç sığır besisi ve yaşlı sığır besisi; isimlerinden de anlayabileceğimiz üzere, besicilikte beslenme yönetiminde besilerin yaşlarına göre yapılmış bir ayrımdır. Besicilikte yönetimin düzenli ve kontrollü bir şekilde yapılması, hayvanın etinin verimini artırır ve daha kaliteli bir sonuç sağlar. Hayvancılığın bilinçli şekilde yürütülmesi çok daha sağlıklı bir üretimi de yanında getirir. Türkiye, hayvancılık konusunda oldukça gelişmiş bir durumda ve iyi şartlara sahip ülkelerden biridir.

Ülkemizde besi hayvancılığı modelleri ile çeşitli yöntemler sayesinde hayvancılık ileri düzeyde yapılabilme olanağına sahiptir. Damızlık besi hayvancılığı ve daha birçok seçenek ile hayvancılık alanının ne kadar geniş olduğunu anlayabiliriz. Besicilik yapılırken beslenme yönetiminin önemini anlamak ve beslenme yönetimine uygun biçimde şartlar sağlamak bu işin verimli olmasını sağlar. Besi hayvancılığı bu sayede ülkemizin elverişli şartları ile birleştiğinde hayvanların daha sağlıklı, verimli ve etkili biçimde gelişmesine katkı sağlar.