Bursa büyükbaş hayvancılık alanında son yıllarda güzel işler çıkarmış şehirlerden bir tanesidir. Türkiye’de hayvancılığın bu denli azaldığı, gelişiminin durduğu bir dönemde dahi Bursa büyük bir kararlılıkla bu sektörün yapıtaşlarından biri olma konusunda kararlı. Hayvancılık işi çok emek isteyen, zahmetli ve bilgi isteyen bir iştir. Hayvancılık ile uğraşacak kişi 7 gününü, 24 saatini bu işe vermek zorundadır. Yılın her gününde bu işin gerekliliklerini yerine getirmek durumundadır. Büyükbaş hayvancılık işi ile uğraşmak isteyen bir kişinin bu işte 10 yıldan erken bir sürede büyük kazançlar elde etmesi çok zordur. Bu sebeple bu iş büyük sabır gerektirmektedir.
Bursa büyükbaş hayvancılık için yer seçimleri de büyük bir önem arz eder. Barınağın kurulacağı bölgenin altyapı gereksinimleri, hayvancılık faaliyetlerini doğrudan etkileyebilecek niteliktedir. Bunlara ek olarak barınağın kurulacağı bölgede otlama alanları da bol olmalıdır. Ancak arazide yüzde 3-5 oranında bir eğim olması da gerekmektedir. Büyükbaş hayvanlar için arazilerdeki otlanma olanakları, hayvanın eti ve sütü için çok önemli unsurlardır.
Büyükbaş Hayvanların Barınak Şartları
Büyükbaş hayvanların barınak şartları, hayvanların et ve süt durumlarını belirleyen temel unsulardandır. Hayvanların stressiz bir ortamda yaşamını sürdürmesi, bu işin gereksinimlerinden biridir. Büyükbaş hayvanların kalacağı barınakların olumsuz iklim koşullarından çok fazla etkilenmemesi gerekmektedir. Bunu sağlamanın yollarından biri barınak tasarımının bu durumlar gözetilerek planlanmasıdır. Barınaklarda yaşamını sürdüren hayvanların içeride havasız bir ortama maruz bırakılmamaları adına barınakların havalandırma sistemleri yeterli düzeyde olmalıdır. İçerideki kirli havanın dışarı aktarılabilmesi adına pencereler çatıya yakın bir yere konmalıdır. Barınaklarda çatı mutlaka olmalıdır. Mümkünse çatılar, çelik konstrüksiyonlar ile yapılmalıdır. Çatıların eğimi en az yüzde 25 civarında olmalı ve yükseklik ise 4 metre dolaylarında olmalıdır. Büyükbaş hayvanların çoğu günde en az 12 saat civarında uyur. Bu sebepten ötürü barınak zeminlerinde mutlaka altlıklar olmalıdır. Zeminde altlık kullanılmayan barınaklarda betonarme yapılar hayvanların sağlığını olumsuz şekilde etkileyebilmektedir. Tüm bu durumların sağlanması hayvanların yaşam standartları açısından olumlu olacaktır. Bu da hayvan yetiştiricisinin hayvandan elde edeceği verimi doğrudan etkileyecektir.