BURSA'DA  YAPILAN HAYVANCILIK HAKKINDA GENEL BİLGİLER
BURSA'DA YAPILAN HAYVANCILIK HAKKINDA GENEL BİLGİLER

Hayvancılık dediğimiz zaman, aklımıza sadece büyükbaş hayvanlar gelmemelidir. Hayvancılık, ipekböceği yetiştiriciliğine kadar uzayabilir.

Verimli arazileri, geniş yeşil alanları ve yarı şehir yarı köy yaşantısıyla Bursa, hayvancılık faaliyetlerinin sıkça yapıldığı kentlerimizden biridir. Tarım ve hayvancılık, bildiğiniz gibi ekonomimizin düşük bir alanını kapsamaktadır. Aslında dengeli ve doğru bir beslenme adına bu iki ekonomi kolunun da aktif olarak çalışmasına ihtiyaç duyarız.

Bursa’da hayvancılık çok yaygındır, büyük çiftlikler bu bölge ikliminden dolayı Bursa’da yeterince bulunur. Orhaneli ve Orhangazi bölgelerinde, tarımın da hayvancılıkla beraber yaygınca yapıldığını söyleyebiliriz.

Bursa’da Hayvancılık Nasıl Yapılır?

Organik beslenme, doğal ortamda yetişen bitki ve hayvanlar sayesinde sağlanır. Hayvanların sadece etlerinden değil, yünlerinden ve sütlerinden de faydalanırız. Üstelik yaşayan hayvan dışkılarının da bitki üretimimizde gübre olarak kullanıldığını biliyoruz. Üretim yapmak ve hayvancılık, ülkemizin belirli bölgelerinde yaygın olarak devam eden bir iş koludur. Tarım ve hayvancılıkta da teknolojinin gelişiyor olması sayesinde bu iş gücünün de daha az yorucu olması beklenir.

Bursa’da hayvancılık yapılırken, inek, manda, öküz gibi hayvanlar tercih edilir. Yeşil alanların ve verimli tarım arazilerinin yoğun olması, bu bölgede zirai faaliyetlerin de fazla sayıda olmasına zemin hazırlamıştır. Veteriner ve ziraat mühendisleri, burada işsizlik sorunu yaşamazlar. Bursa, ülkemizde önemli hayvan yetiştirici iller arasında yer alır. Yine ipekböceği de bu bölgede sıkça yetiştirilen tatlı hayvancıklardandır.

Hayvan bakımı, oldukça meziyetli bir iştir ve aslına bakılırsa zevk işidir de. Hem bilmek hem de zorlanmamak gerektirir. Birden fazla canlının sorumluluğunun üzerine alınıyor olması, kişinin sıkıldığında vazgeçemeyeceği bir iş olduğunu kanıtlar. Günümüz şartlarında, çiftçinin üzerine yüklenen ekonomik darlık sebebiyle, hayvancılık ülke genelinde azalmıştır. Çiftçiler tarım ve hayvancılık gibi temel geçim kaynaklarından uzaklaşarak göç etme yoluna girmişlerdir. Bursa’da hayvancılık faaliyetleri, büyük çiftlikler tarafından gerçekleştirilir. Çalışanları sayesinde hayvanlar hem zamanında yemlenirken hem de acil durumlarda yine çalışanlar sayesinde, hayvanlara anlık müdahaleler yapılabilir. Büyük üretim çiftlikleri olduğu için, hayvanların kullandıkları ilaçlar ya da diğer etmenler kayıt altında tutulur ve gerek duyulması halinde devlet, bunlara kolayca erişim sağlayabilir, denetçiler sayesinde sürekli kontrol edilebilir.