BURSA KURBAN SATIŞ VE KESİM YERLERİ
BURSA KURBAN SATIŞ VE KESİM YERLERİ

Bursa Doğu Anadolu bölgemiz kadar olmasa da hayvancılığın gelişmiş olduğu bir ilimizdir. Son yıllarda oluşturulan modern çiftlikler sayesinde büyükbaş ve küçükbaş hayvanların doğal ortamlarda beslenip, büyümesi hedeflenmektedir. Böylece kurbanlık hayvanlar çok daha sağlıklı ve besili bir şekilde gelişmekte bu sayede de Bursa kurbanlık hayvan satışında en başarı illerimizden bir tanesidir.

Bursa'da da diğer illerde olduğu gibi birçok kurban satış alanları bulunmaktadır. Çevredeki çiftliklerden getirilen kurbanlık büyükbaş ve küçükbaş hayvanların satışı buralarda gerçekleşmektedir. Kurbanlık satış noktalarının belirli yerlerde olması oldukça avantajlı bir durumdur çünkü bu sayede kurbanlıkların denetilmesi çok daha kolay olmaktadır. Aynı zamanda geçmiş yıllarda ortaya çıkan mahalle aralarında kurbanların satılıp kesilmesi gibi istenmeyen görüntüler de ortaya çıkmamaktadır. Fiyat olarak da kurbanlık hayvanların fiyatları oldukça uygundur. Kilosu 25-30 lira arasında değişen kurbanlık hayvanların satışı sadece Kurban Bayramı’nda değil yılın her vaktinde Bursa'da bolca yapılmaktadır. Hayvancılık konusunda geride kalmamış bir il olduğu için adaklık hayvan bulma sıkıntısı da yaşanmamaktadır.

Kesim yerleri de 2014 yılında yayımlanan yönetmelik sayesinde artık her ilde bellidir. Bursa'nın da birçok bölgesinde kesim yerleri mevcuttur ve bu konuda kurban sahipleri herhangi bir sıkıntı yaşamamaktadır. Artık apartman bahçesinde, parklarda, sokaklarda kurban kesip ortalığı kana bulama devri çoktan bitmiştir. Yönetmeliğe göre kurban kesilecek bölgenin tabanı betonarme olmalıdır. Kurban kesim bölgelerinin hijyen için bazı kuralları kesinlikle karşılaması gerekir. Bu kurallardan bir tanesi kurbanın kesileceği ortamda tazyikli su imkânı kesinlikle olmalıdır ve ızgaralar kurban kesimine göre ayarlanmalıdır. Bu sayede hijyen kuralları kolay bir şekilde uygulanır ve kurban atıkları çevreye zarar vermemiş olur.

Kurban kesim işlemi bitildikten sonra da hayvandan çıkacak olan dışkı ve benzeri atıklar siyah poşetlerin 2/3'ü dolacak şekilde doldurulmalı ve tüm atıklar toplandıktan sonra bu poşetler tahliye edilmelidir. Bunun yanı sıra hayvan kesildikten sonra hayvanın kusurlu ya da hastalıklı bir organı tespit edilirse bu organ müsait bir yerde çukur açılarak gömülmeli ve sonrasında betonla kapatılmalıdır.