BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK NASIL YAPILIR?
Devlet teşvik ve kredilerinin artması ile hayvancılık faaliyetleri gün geçtikçe önem kazanıyor. Özellikle büyükbaş hayvancılık faaliyetlerinin önem kazandığı, besi çiftliklerinin artması ile dikkatleri çekiyor. Eski zamanlar da organik beslenmenin doğal yaşamın bir parçası olarak görülmesi ve daha sağlıklı nesillerin ortaya çıkması ile günümüz şartlarında da doğal hayvancılık faaliyetlerinin artması ve önem kazanması doğal karşılanıyor. 80’li yıllarda ülke nüfusunun neredeyse 2 katı büyükbaş hayvan yetiştirilirken, bu sayı gün geçtikçe nüfusun yarısına kadar düşmüş durumda.
Besi Hayvancılığı
İlk önce yetiştirilecek hayvanları tanımak gerekir. Sonrasında büyükbaş hayvancılık yapılacak olan tesisin kurulması ve faaliyete hazır hala getirilmesi önemlidir. Tesisiniz hazır olduktan sonra veya önce besicilik projeniz hazır olmalıdır. Ülkemizde besicilik projeleri üç şekilde yapılır;
Kapalı sistem besi projesi; kapalı alanda yapılan hayvancılık türüdür. Hazırladığınız tesiste hayvanların yetişeceği ve yaşamını süreceği yer tamamen kapalı sistemlerledir.
Yarı açık besi projesi; bu besicilik türünde yetişecek olan büyükbaş hayvanlar, yarı açık tesisler de yetiştirilir. Yaşam alanlarının kapalı olduğu besi hayvanlarının otlak ve diğer faaliyet alanları açık ortamlarda yapılır.
Açık besi projesi; bu şekilde yapılacak olan büyükbaş hayvancılık da hayvanlar tamamen açık ortamlarda yetiştirilir. Açık besi projesinde hayvanların yetişeceği yerlerden diğer faaliyet alanlarına kadar her işlemleri açık ortamlarda gerçekleştirilir.
Ülkemizde hayvancılık, özellikle büyükbaş hayvancılık yaparken en çok tercih edilen proje türü, açık besi projesidir. Çok tercih ediliyor olmasının sebebi büyükbaş hayvancılık yaparken harcanacak maddi giderleri yarı yarıya indirmesidir. Düşük bütçe ile daha çabuk ve kolay hazırlanan açık besi projesinde hayvanların hastalanmaması konusunda oldukça dikkatli olmak gerekir. Hastalanan hayvanların çiftlikten götürüsü çok fazla olacaktır. Açık alanda dış etkilerden çok fazla hasar görebilecek olan hayvanlar bu hayvancılık türünde sağlıksız hayvanların yetişmesine ve buna bağlı olarak sağlıksız et tüketilmesine neden olacaktır. Uzmanlar tarafından en çok önerilen proje türü yarı açık besi projesidir. Hayvanların yaşam alanlarının kapalı, otlanma ve diğer faaliyetleri için ayrılan kısmın açık olması ile yapılan büyükbaş hayvancılık türü sağlık bakımından da sağlıklı et üretimi yapılması bakımından da en çok önerilen büyükbaş hayvancılık türüdür.