BUZAĞILARDA GÖBEK FITIĞI
BUZAĞILARDA GÖBEK FITIĞI

Buzağılarda göbek fıtığı özellikle sütten kesilme döneminde görülebilecek bir hastalıktır. Bu hastalık bazen basitçe iyileştirilebilecek bir rahatsızlık iken bazı durumlarda komplikelerde görülebilmektedir.

Göbek fıtığına sebep olan birçok neden vardır. Bunlardan bazıları, ikizlik durumu, zor doğum ya da sezaryen doğumu ve aşırı süt verimi olmasıdır. Eğer göbek fıtığı komplike bir durumda değil ise hayvan sırt üstü yatıldığında belli olmaz. Ancak komplike bir durumda ise göbekte şişlik olacağından fıtık belli olacaktır.

Göbek fıtığı hayvanlarda basit şekliyle görüldüğünde herhangi bir sorun teşkil etmezken komplike bir durumda fıtık olan organların canlılığını yitirmesiyle ciddi sorun teşkil eder. Göbek fıtığının anlaşılıp tedavi edilmesi gerekmektedir. Bu sebeple hayvan iyi gözlemlenmeli herhangi bir belirti fark edildiğinde uzmanlardan yardım almak gerekmektedir.

Göbek fıtığının olmaması için buzağıların doğum zamanlarında özel olarak ilgi gerekmektedir. Herhangi bir rahatsızlık ya da zor bir doğum anı yaşanacağı fark edilirse doğum uzmanlara bırakılmalı ve hayvan zorlanmamalıdır. Ayrıca ciddi zorluk yaşayan hayvanların ölüm tehlikesi içerisinde olduğu unutulmamalıdır.

 Buzağılarda göbek fıtığının oluşmaması için doğum sonrasında göbek kordonunu kısa kesmemek gerekir. Göbek kordonunun kısa kesilmesi fıtık için en bilinen sebeptir. Bunun haricinde doğumdan sonra kesilen kordonun yeri tentürdiyot ile güzelce temizlenmelidir. Antiseptik olarak bilinen tentürdiyot herhangi bir komplikasyonun oluşmasını engellemektedir.

Yapılan müdahalelere rağmen hala göbek fıtığı görülüyorsa uzman bir veteriner hekimden yardım almak ve tedaviye vakit kaybetmeden başlamak gerekmektedir.