Birçok hayvanın bir arada bulunduğu çiftlik ortamlarında bakteri ve virüslerin varlığı göz ardı edilemez. Bu sorun ile başa çıkmak zor olsa da basit yöntemlerle zarar en aza indirilebilir. Zeminlerde kullanılan ayak havuzu ile dezenfeksiyon olasılığı yükseltilmektedir. Tırnak yapılarının bakteriye açık yapısı bu sistemin kullanılmasını zorunlu kılmaktadır.
Aynı ortamda bulunan çiftlik hayvanları ne kadar bölümlere ayrılsa da aynı alanda yemlenip dışkıladığı için bakteri oluşma oranı yükselmektedir. Bu nedenle bazı önlemler almak gerekir. Bu önemlerin başında ayak havuzu, diğer adıyla tırnak havuzu kullanılması gelmektedir. Oluşacak hastalıkları engellemek ve var olanların etkilerini en aza indirmek için çiftlik hayvanlarının gezdikleri ve ayakta durdukları alanlarda kullanılmaktadır. Kolay kullanımı dolayısıyla seçimleri bu yönde yapacak hayvan sahipleri daha rahat bir sezon geçirmektedir. Farklı katkı maddeleri kullanımı ile farklı hastalık tiplerinde önlem alınabilir. Çiftlik hayvanlarının bu tırnak havuzunu kullanma sebebi bakteri arınması olacağı için, faydalı olacak ayak arınması sağlandıktan sonra mümkün olduğunca temiz kalmalarına dikkat edilmelidir. Ayak havuzlarının içindeki maddenin kulanım yoğunluğuna göre değiştirilmesi ve doğru yerlere konumlanması stratejik öneme sahiptir.
Büyük ya da küçükbaş hayvanlar fark etmeksizin ayak havuzu kullanımı tercih edilmelidir. Bu sayede sürdürülebilir hayvancılık için doğru adım atılmış olur. Hayvandan hayvana geçen hastalıklarda da gerekli önlemler alınmış olduğunda sağlıklı ürün alınabilir ve nesilleri devam ettirilebilir.