Hayvanların yeterli ve etkili beslenmesi verimleri üzerinde oldukça etkilidir. Bu sebeple çiftlik hayvanlarına yararlı maya verilirse hayvanların beslendiği yeme katkı sağlayacaktır. Böylelikle hayvandan elde edilen et, süt vb. olumlu şekilde etkilenecektir.
Yararlı mayalara örnek olarak Saccharomyces cerevisiae verilebilir. Bu maya türü ekmek yapımında da kullanılan bir mayadır. Oksijenli ortamlarda üreyen bu maya geviş getiren ve yem tüketen hayvanların hava yutması ile beraber üremeye başlar.
Çiftlik hayvanlarında maya kullanırken canlı maya mı yoksa ölü maya mı daha faydalıdır merak edilmektedir. Hayvanın işkembesindeki havanın alınması için canlı mayalar gereklidir. Bu sebeple canlı maya kullanımı daha önemlidir.
Hayvanlarda maya kullanmanın faydaları ise, öncelikle bağırsaklardaki hastalığa sebep olacak bakterilere karşı savaşır. Bu sayede yararlı bakterilere uygun bir ortam oluşacak ve hayvandan elde edilecek olan süt, süt yağı vb. artacaktır. Yemden en etkili biçimde faydalanılmasına olanak sağlar. Hayvanın iştahını arttırır ve bu sayede ondan elde edilecek olan canlı et ağırlığını arttırır.
Hayvanların sıcaklık ve yer değişimi gibi durumlardan etkilenmemesini sağlar. Maya kullanılmayan hayvanlarda sıcaklık değişimleri ya da farklı bir yere gitme durumlarında hayvanlarda çeşitli hastalıklar ve rahatsızlıklar gözlemlenebilmektedir.