HAYVANCILIKTA KORUYUCU HEKİMLİĞİN ÖNEMİ
HAYVANCILIKTA KORUYUCU HEKİMLİĞİN ÖNEMİ

Sürü yönetimi için koruyucu hekimlik önemli bir olgudur. Çünkü hayvanların sağlığı tüm sürüyü etkiler. Koruyucu hekimlik ise, hayvanda oluşan hastalığın ilerlemeden durdurulabilmesini amaçlar. Bu sebeple oldukça önemlidir.

Koruyucu hekimlik geniş anlamıyla, hayvanın temizlik, beslenme ve bakım, aşılama uygulamaları ve yaşam şartları gibi durumlarla doğrudan ilgilenir. Koruyucu hekimlik uygulamaları hayvan sağlığını ve toplum sağlığını etkileyen önemli bir durumdur. Çünkü hayvanın hastalığı eğer takip edilip tedavisi erken teşhis ile yapılmazsa bu durumdan tüm sürü etkilenebilir. Ayrıca hayvanlarda tedavisi zor hatta tedavi edilemeyen hastalıklar bulunmaktadır.

Koruyucu hekimliğin ilk görevi zamanında ve hayvana uygun aşının yapılabilmesi şeklindedir. Aşılamanın zamanında yapılabilmesi demek hayvandan verimin tam olarak alınabilmesini sağlamaktadır.

Koruyucu hekimlik aslında hayvanın refahının sağlanmasını gerektirir. Çünkü hayvanın yaşadığı alan, temizlik ve bakım, rahat bir ortam hayvanın sağlığını oldukça etkiler. Hayvan sağlığı ise bağlantılı olarak hayvandan elde edilecek olan verimi etkiler. Hayvandan iyi bir verim, et süt vb. karşılanması isteniyorsa öncelikle hayvan refahının doğru şekilde yapılması gerekir.

Koruyucu hekimlik ayrıca hayvanın ahırda ve merada oluşacak olan stres koşullarını en aza indirmelidir. Hayvanın stresli bir ortamda olması sağlığına ve ondan elde edilecek olan besinlere etki edeceği unutulmamalıdır. Huzurlu ve stressiz bir ortam hayvan için en idealidir. Bu ortamın karşılanabilmesi için koruyucu hekimlik en etkili yöntemleri uygulayabilmelidir.