Genellikle sığırlarda görülen 3 gün hastalığı, virüslerden dolayı oluşan bir hastalıktır. Bulaşıcı bir hastalık olan 3 gün hastalığının, sivrisinekler sayesinde bulaştığı söylenmektedir.
3 gün hastalığının belirtileri, genellikle ateş, titreme ve kaslarda güçsüzlük olarak bilinmektedir. Virüsün neden olduğu bu hastalık ciddi bir kilo kaybına, dölleme yeteneklerinde düşüşe, süt verimsizliğine ve ölüme neden olabilmektedir. Ayrıca hastalığa yakalanan sığırlarda burundan ve ağızdan salya akıntısı, kambur bir görünüm tespit edilmektedir.
Hayvanlarda oluşan 3 gün hastalığından dolayı iştahsızlık başlamaktadır. İştahsızlık ile birlikte geviş getirme durmuş ve süt veriminde ciddi azalmalar gözlemlenmektedir. Besi hayvancılığı yapan işletmeler için hafife alınmaması gereken ciddi bir hastalıktır. Hayvanların hareketleri gözlemlenmeli ve farklı bir durum oluştuğunda hemen tespiti yapılıp tedaviye başlanmalıdır.
3 gün hastalığının tedavisi ve hastalıktan korunmak için aşı geliştirilmiştir. 6 aydan büyük olan hayvanlara uygulanması gereken bir aşıdır. Aşının haricinde ise hastalığa yakalanan hayvana antibiyotik tedavisi, ağrı kesici ya da ateş düşürücüler verilebilir. Bazı hayvanlar tedavi edilmeden de iyileşebilirken bazılarının durumu daha da ağırlaşabilmektedir. Bu sebeple hayvanlara veteriner hekim eşliğinde muayene yapılmalı ve belirtileri tespit edilmelidir.
Hayvancılıkta hayvandan elde edilecek olan besinler geçim kaynağıdır. Bu sebeple hayvanın sağlığı ve ondan elde edilen besinler oldukça önemlidir. Üç gün hastalığında hayvanda ciddi bir şekilde süt verimsizliği oluşacağından bu hastalık için önceden önlem alınmalı ve gerekli zamanlarda aşı uygulaması yapılmalıdır.