Sıcaklıkların arttığı mevsim geçişlerini içine alan Nisan ve mayıs aylarında Mastitis vakaları tavan yapmaktadır. Nemli ve yüksek sıcaklıkta seyreden hava şartları ile bakteri sayısını arttıran ve süt verimini düşüren birçok faktör ortaya çıkmaktadır. Bu aşamada hayvan konforu ve temizliğine önem verilmeli ve gerekli önlemler mevsimsel olarak alınmalıdır.
Hayvanların zamanlarını geçirdikleri yataklıkları, yemlikleri ve suluk alanları temiz ve kuru tutulmalıdır. Unutulmamalıdır ki nemli ve ıslak alanlar, bakteri üremesi için fevkalade uygun bölgelerdir. Mutlaka ki hayvanların bulunduğu bu alanlar ıslanacak ve bakteri üretecektir. Mastitis hastalığının asıl çıkış noktası da budur. Ortamın dezenfekte edilmesi ve nem giderici ya da kurutucu maddeler kullanılması gerekmektedir. Bu şekilde mevsim geçişlerindeki vakalarla doğrudan savaşılabilir. Hayvan sağımlarında meme uçlarının bakımı da son derece önemlidir. Islak ve kirli meme uçları, bakteri oluşumuna sebebiyet verecektir. Enfeksiyon riski bulunan bu aşamada samım protokollerine harfiyen uyulmalı ve bölge dezenfekte edilmelidir. Vakaların arttığı mevsim geçişi zamanlarında özellikle enfeksiyon riski bulunduğundan dolayı önem verilmelidir.
Her mevsim geçişinde hayvanlar strese girecektir. Bu normal bir davranıştır. Sağım verimi düşecek ve yem isteği de doğru orantıda farklılaşacaktır. Burada yetiştiricilerin ayrı bir rolü ortaya çıkmaktadır. Takip ve özveri ile hayvanların bakımlarına devam edilmeli ve sorunlar oluşmadan önlemler alınmalıdır. Bakteri kaynaklı mastitis gibi hastalıklar, oluştuğu andan itibaren müdahale edilmezse kötü sonuçlar doğurabilmektedir.