
İnekler, süt üretimini sağlıklı bir şekilde yapabilmek için gününün en az 8 saatini yatarak geçirmektedirler. Bu sebeple yattıkları bölge oldukça önemlidir.
İneklerin yattığı süre arttıkça süt üretimi ve geviş getirmeleri de artmaktadır. Bu yüzden ineklerin yattığı yer ne kadar konforlu ve rahat olursa yatma süreleri o kadar artacaktır. Yattıkları yer, hayvanın yaşına, cinsine ve ırkına göre değişkenlik göstermektedir. Hayvanların yaşı ne kadar büyükse yatacakları alanda o kadar geniş ve rahat olmalıdır.
İneklerin yataklarına diğer hayvanlarınkinden daha rahat ve konforlu olması gerekmektedir. Çünkü verim sağlayabilmeleri adına konforlu bir şekilde yatmaları gerekir. Uzun süre yatacaklarından dolayı çeşitli rahatsızlıklara sebep olmaması için yatağının altı kuru kalmalıdır. Yatak ıslak olduğunda hayvanların mastisis gibi hastalıklara yakalanma olasılıkları artmaktadır.
Yatağın konforlu olabilmesi için kuru, temiz ve yumuşak bir malzemeye sahip olması gerekmektedir. Hayvan altlığı ot, kuru dışkı, kum ve topraktan oluşan malzemedir. Çiftçinin ekonomik durumunun da hayvan yatağı seçimi konusunda ayırt edici bir yanı vardır.
Hayvan altlığı olarak kum tercih edildiğinde kumun değerinin yanı sıra hayvan dışkısı ile karıştığı için zamanla temizlenmesi de gerekmektedir. Kumu temizlemek için kullanılacak olan su da epey çok olacağından çiftçiye ekonomik olarak zor gelebilmektedir.
Kuru dışkı seçimi hayvan yatağı için bir diğer yöntemdir. Doğal gübre olarakta kabul edilen kuru dışkılar özellikle inekler için doğru bir seçim olabilmektedir. İnek yatağı seçerken ne kadar fazla yatarsa o kadar fazla verim alabileceği doğru iken birde fazla yattığında çeşitli eklem rahatsızlıklarının da ortaya çıkabileceği unutulmamalıdır.