Çiftlik hayvancılığında sıklıkla görülen ve hastalık olarak nitelendirilen birçok hayvan davranışı bulunmaktadır. Bunlardan en sık görüleni olan ineklerde topallık, bir ayak enfeksiyonu sonucudur ve anormal yürüyüş ile karakterize edilir. İnekler de acı çektiği için normal günlük davranışlarının dışına çıkarlar, beslenmelerini ve günlük ihtiyaçlarını karşılayamadıkları için verim düşer. İneklerin refahı ve çiftçinin devamlılığı için sorun en başta tespit edilerek müdahale edilmelidir.
Ağrılı bir şekilde ilerleyen ineklerde topallık, ayaklarında gizli olarak ilerler. İlk başlarda fark edilmese de deneyimli bir hayvancı bunu kolaylıkla anlar. Nitekim verim düşer, hayvan süt sağım makinesine yanaşmaz, huzursuzdur. Bu nedenle büyükbaş hayvancılıkta ayak bakımı çok önemlidir. Tırnaklar arasında biriken bakteri ve mantarlar zamanla farklı hastalıklara sebep olur. Bunun önüne geçmek için ayak havuzları kullanımı zorunludur. Hayvanların 12-14 saat geçirdikleri dinlenme alanlarında mümkün olduğunca temiz ayaklar ile kalmaları teşvik edilmelidir. Verimli bir süt üretimi için gizli görülen hastalıklar ve hayvan anormal davranışları gözlemlenmelidir. İneklerin acı eşikleri stres seviyeleriyle doğru orantılıdır. Acı arttıkça strese bağlı süt verimliliğini düşürür. Topallık çeken inek, günde daha fazla saat yerde yatmaya yönelir. Yemlenme süresi de düşeceği için yetersiz beslenme sonucu bağışıklık sistemi düşecek ve diğer hastalıklara da davetiye çıkaracaktır.
Genel olarak düşünüldüğünde, ineklerde topallık basit bir sorun olarak görülmemelidir. Hızlı bir şekilde tespiti ve müdahalesi gerekir.