İSLAMİ USÜLLERE GÖRE KURBAN
İSLAMİ USÜLLERE GÖRE KURBAN

Kurban Bayramının yaklaşması ile birlikte yaşanan kurbanlık arayışları son hızıyla devam ediyor. Uygun şekilde kesilerek ve sonrasında pay edilerek devam ettirilmesi gereken bu emri doğru şekilde yorumlamamız gerekiyor. Yanlış şekilde uygulandığında harama kadar giden yolu açabilen durumlara mahal vermemek gerekiyor. Peki İslami usullere göre kurban nasıl olur, gelin makalemizde yanıt arayalım.

Kurban Bayramının ilk günü, bayram namazından sonra bayramın üçüncü gününe kadar kesilmesi uygun görülmektedir. Sabah saatlerinde kesilmesi vacip sayılır. Kurban edilen hayvanın incitilmemesi ve kesileceğinin hissettirilmemesi önemlidir. Keskin bıçaklar hazırlanır, hayvanın sağ arka ayağı boşta kalacak şekilde diğer 3 ayak bağlanır. Sol yana yatırılarak hayvanın yüzü ve ayakları kıbleye bakacak şekilde olmalıdır. Tekbir getirilerek şah damarı, yemek ve soluk borusu aynı anda kesilir. Kanının akması ve soğuması beklenir ve deri yüzümü gerçekleşir. Uygun şekilde pay edilerek etler dinlendirilir. İslami usullere göre kurban eti pay edilir. Tekrar hatırlatalım ki, hayvana ıstırap çektirmek mekruhtur, sakınınız. Kurban sahibinin kesim sonrası iki rekât namaz kılarak Allah’ tan niyette bulunmalıdır.

İslami usullere göre kurban eti dağıtımı da çok önemlidir. Genel usul, üçte birinin komşuya, üçte birinin fakir fukaraya, kalanın da eve gelen misafire ve ev sahibine ayrılmasıdır. Ev ahalisinin kalabalık olması ya da et alamayacak fakirlikte olması durumunda etin tamamının eve kaldığı da görülür.