KAPALI AHIRDA BÜYÜKBAŞ HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ NASIL OLMALIDIR?
KAPALI AHIRDA BÜYÜKBAŞ HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ NASIL OLMALIDIR?

Kapalı ahırda hayvan yetiştiriciliği besicilikle uğraşan kişilerin uyguladıkları bir yöntemdir. Ülkemizde yaygın bir şekilde yapılmakta olan besicilik özellikle Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinde yapılmakta ve ülke ekonomisine de oldukça yüksek miktarda katkı sağlamaktadır. Ülkemiz için bu kadar önemli olan besiciliğin elbette bazı kurallara uygun olarak yapılması gerekmektedir. Elde edilen ürünün miktar ve kalitesi uygulanan kurallara göre artar ya da azalır.

Büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapılacak olan çiftlik, kurulum aşamasından itibaren birtakım kurallara uyularak yapıldığında, işin sonucu da daha verimli olacaktır. Hayvanların yetiştirilecek olduğu çiftlik belli donanıma sahip olmalıdır. Bu sayede kapalı ahırda hayvan yetiştiriciliği başarılı ve verimli olarak sürdürülebilecektir. Hayvan beslenecek olan ahırın fiziksel alt yapısı ile hayvanların korunaklı bir ortamda yetiştirmelerine uygun olarak düzenlenmelidir. Hayvanların beslenmeleri de en az barınmaları kadar önemlidir. Sürekli aynı tip yem almak yerine; yem çeşitleri süt yemi ile dönüşümlü olarak alınmalıdır. Böylece hayvanların beslenmesi daha kaliteli olacaktır. Hayvanların rutin sağlık kontrollerinin yaptırılması da gerekli ve zorunludur.

Kapalı ahırda hayvan yetiştiriciliği konusunda yetiştiricilerin bilmesi gereken önemli bir husus da hijyen kurallarına uygun ortamlarda ve havalandırması yapılmış ahırlarda besicilik yapılması gerekliliğidir. Hayvanların huzurlu olması onların verimlerini de artıracaktır. Sağım makinelerinin kullanımı konusu da oldukça önemli bir ayrıntıdır. Hayvancılıkla uğraşan kişiler bütün bu konularda bilgili olması gerekmektedir.