Kış ayları, insanları etkilediği kadar hayvanları da olumsuz etkilemektedir. Vücut ısısının düşmesi ile hastalıklara savunma mekanizmasının gelişmemiş olduğu hayvan türlerinde farklı sonuçlar ortaya çıkartır. Kış aylarında kümesler daha korunmasız hale gelecektir. Bu nedenle alanların mümkün olduğunca sıcak tutulması önemlidir. Tutulamıyorsa, soğuğun girmeyeceği önlemler alınmalıdır.
Hava koşulları sebebiyle etkilenen hayvanları daha çok kümes içerisinde tutmak mantıklı olsa da arada hava almaları sağlanmalıdır. Kasları gelişmesi ve psikolojilerinin normal seyretmesi için beslenmeleri de önemlidir. Kış aylarında kümesler bol yeşillik ile takviye edilmelidir. Vitamin takviyeleri sık tutulmalı ve en ufak hastalıkta derhal müdahale edilmelidir. Lifli tohumlar kış dönemlerinde hayvanlara verilmelidir. Kümes hayvanları birbirlerine yakın durarak kendilerini ısıtabilir. Bu nedenle uygun ortama zemin hazırlanmalıdır. Sık aralıklarla dezenfekte edilen alan, sağlıklı hayvanlar demektir. Kümes hayvanları dışkıları bakımından temiz hayvanlar değildir. Bu nedenle zemin temizlikleri günlük yapılmalıdır. Hayvanların ışığa ihtiyacı da olacaktır. Bu ışık aynı zamanda ısı kaynağı olarak değerlendirilir. Geceleri bu ışıklar hayvanlara uyku problemi yaşatacağı için kısıtlanmalıdır.
Kimi kanatlı hayvanlar yağışlı havayı sevmeyeceği için uygun bir ortam sağlanmalıdır. Kış aylarında kümesler kuru zeminde tutulmalıdır. Mevsimsel olarak tüy dökümü gerçekleştiren kümes hayvanları bazı dönemlerde bunu sert yaşar. Mevsim geçişlerinde farklı hastalıklara açık bünyesi olan hayvanlar çoğu zaman ölümle sonuçlanan sorunlarla karşılaşır. Bu durumda yayılmaması için önlemler ayrıca alınmalıdır.