KOYUN YETİŞTİRİCİLİĞİ
KOYUN YETİŞTİRİCİLİĞİ

Küçükbaş hayvanlardan biri olan koyunlar bakımı ve beslemesinin kolaylığından dolayı genellikle her bölgede yetiştiriliyor. Eti, sütü, derisi ve yünü kısaca bir hayvandan elde edilebilen her şeye ulaşabildiğimiz koyunlar, yetiştiricileri tarafından iyi bir gelir kaynağı olmuştur.

Koyun yetiştiriciliği yapmadan önce öncelikle kurulacak alan, kaç adet koyun alınacağı, bu koyunların sağlıkları, sermaye araştırması, beslenmesinin nasıl yapılacağı ve hayvanların tespit edilmesi gibi konular iyice araştırılmalıdır. Koyun yetiştirmek isteyen kişilerin maddi kaynağının ve uygun bir yetiştirme ortamının olması gerekmektedir. Alınacak olan koyunun herhangi bir sağlık sorununun olup olmadığı bilinmelidir. Çünkü hasta bir koyun meradaki diğer koyunlara hastalık bulaştırabileceğinden tüm meraya risk oluşturmaktadır.

Koyunların yaşam yerlerinin mevsim şartlarına uygun olması gerekmektedir. Yaşanılacak arazinin ne kadar verimli olduğu koyunlardan elde edilecek ürünün kalitesini belirler. Aynı zamanda vereceğiniz yem kalitesi de koyundan elde edilecek etin, sütün değerini aynı oranda arttırır ya da azaltır. Koyunlarınızın içeceği su bile alacağınız verimi etkiler.

Mevsimsel olarak yağmur, kar vs. olmadıkça koyunlar, besin ihtiyaçlarını meradan temin etmektedirler. Sürünün büyüklüğünü daha çok çayır-meraların ot kapasitesi belirlemektedir. Koyunlar tüylü bir hayvan olduklarından belirli aralıklarla tüylerinin kesilmesi bakımı için iyi olacaktır.

Küçükbaş hayvan yetiştirmek büyükbaş hayvanlara göre kolay gibi görülse de zahmetli bir iştir. Hayvan bakımının tatili yoktur. 365 gün bakımı yapılması gerekmektedir. Koyun yetiştirmek isteyenlerden bu sorumluluğu alabilecek kişiler olmalıdır.