KOYUNLARDA YÜN YEME HASTALIĞI
KOYUNLARDA YÜN YEME HASTALIĞI

Koyunlar da beslenme diğer hayvanlarda olduğu gibi çok önemlidir. Düzenli olarak beslenmeleri yapılmalıdır. Koyunlarda beslenme eksikliğinden dolayı verim kayıplarına sebep olan koyunlarda yün yeme hastalığı ortaya çıkmıştır. Bu rahatsızlığın daha farklı sorunlara da sebep olabileceğinden tespiti yapılıp tedavisine başlanmalıdır.

Hayvanlar vitamin ve mineral eksikliğinden dolayı böyle farklı davranışlar gösterebilmektedir. Hastalıktan etkilenen hayvanlarda çıplak deri görüntüsü olabilir. Hayvanlar kendi vücutlarındaki yünleri yemenin haricinde başka hayvanların yünlerini de yiyebilmektedir. Bu hastalığı taşıyan hayvanlarda zayıflama görülür.

Bu hastalık yüzünden hayvanların bağırsakları tıkanıp ölümlerine sebep olabileceğinden çok ciddi bir hastalıktır ve fark edilip tedavi edilmesi gerekmektedir. Ayrıca koyunların yediği yünler bağırsaklarını tıkadığı için yararlı besin maddelerinin vücuduna girmesini de engeller ve koyun takatsiz, güçsüz ve sürünün dışında kalır.

Hastalığın oluşmasının en büyük sebebi uzun süre kapalı ortamda kalınmasıdır. Genellikle hastalık kasım ile nisan ayları arasındaki dönemde görülür. İklimin elverişsiz olduğu yerlerde daha sık rastlanan bir hastalık çeşididir. Hastalığı zayıflık ve çıplak deri görünümü ile anlamak mümkündür. Bu hastalığın oluşumunda özellikle bazı vitamin ve protein eksiklikleri yer almaktadır. Hayvanların vitamin, protein ve mineral ihtiyacını yeteri kadar karşılayabilmeli ve ona göre bir beslenme programı belirlemek gerekmektedir.

Hayvanlar sürekli gözlemlenmeli ve herhangi bir anormallik durumunda derhal sebebi araştırılmalıdır. Ciddi hastalıklar ölümle sonuçlanabileceğinden vakit geçmeden tedavisine başlanmalıdır. Koyunlarda yün yeme hastalığının tedavisi ilk olarak kapalı ortamda olan hayvanlarınızı açık meralarda yetiştirmeniz olacaktır. Daha sonra ise belirli ilaç tedavileri ile bu hastalıktan kurtulmak mümkün olabilir.