Çiftlik hayatında hayvanların karşılaştığı hastalıklar ve problemler çoğu zaman anlaşılamamakta ve çözümsüz kalan durumlarda kötü sonuçlar doğurmaktadır. Son günlerde bizlere en çok cevap aranan koyunlarda yün yeme sorunu oldu. Peki neden bu surum ortaya çıkar ve çözümü nedir, gelin birlikte makalemizde cevap vermeye çalışalım.
Özellikle kuzularda mineral eksikliği sebebi ile ortaya çıkan ve yetişkin koyunlarda yün yeme problemi allotrofaji olarak tanımlanır. Bu terim taş toprak yeme olarak bilinen allotriophagia örneğidir. Sorun vuku bulduğunda, hayvanın yediği yünler barsak tıkanıklığı sonucu besin maddelerinin emilimini engeller ve hayvanı enerjisiz bırakır. Bu durumda sürü dışı kalan havyan, psikolojik olarak çöker. Hastalık ortaya çıkama aşamasında kapalı ortamda çok kalan hayvan huzursuz olur. Sorun, kasım ve nisan ayları arasındaki dönemde ortaya çıkar; sebebi hava muhalefeti olarak görülür. Aslen iz element eksikliği akabinde lokal ve metabolik bir rahatsızlık sayılır. Tek bir iz mineral eksikliği yanında zincir eksikliklerde yaygın görülmektedir. Başlı başına bir veteriner kontrolü ve müdahalesi şart olan yün yeme probleminde önü alınmazsa ciddi sorunlarla karşılaşılabilir.
Mevsim şartları göz önüne alınarak kış aylarında gerekli havalandırma şartları uygulanmalı ve ihtiyaç olan vitamin ve mineral destekleri sağlanmalıdır. Yetersiz kalınması durumunda ise mutlaka bir veteriner hekim ile iletişime geçilmelidir. Koyunlarda yün yeme sorunu basit görünse de detaylı hikayesi dinlenerek müdahale en başta yapılmalıdır.