Kurban Kesmenin Şartları Nelerdir?
Kurban Kesmenin Şartları Nelerdir?

Akıllı ve buluğ çağına ermiş, İslami şartlara göre belirlenmiş mal varlığına sahip her Müslüman için vacip olan Kurban, Hz. İbrahim’le başlayan bir sünnet ihyası olarak Allah’a yaklaşmanın ve sevginin bir göstergesidir. Kurban kesmek için kişilerin birtakım şartlara sahip olması, bu vacibi İslami hususlara uygun yerine getirmesi açısından önem taşıyor. Öncelikle buluğ çağında ve aklı yerin olma şartının arandığı Müslümanlarda, yolcu olmaması, hür olması, belirli bir mal varlığına sahip olması gibi durumlar bulunmaktadır. Zenginliğin ölçüsü olarak belirlenen 85 gram altın veya 595 gram gümüşe sahip olmak ya da buna eşdeğer para ve malın yanında kişinin lüks sayılabilecek ve ihtiyacının zaruri olmadığı bir mal borcu dışında borcunun olmaması gerekiyor.

 

Kurban Ne Zaman Kesilir?

Kurban Bayramı süresince ilk üç gün kesilmesi uygun olan kurbanın, birinci günde kesilmesi daha efdal yani yüksek faziletlidir. Bayram namazından sonra ya da bayram namazının kılınmadığı yerlerde ise sabah namazından sonra başlaması caiz olan kurban kesimi, bayramın üçüncü gününde güneşin batışına kadar devam ediyor. Bu üç gün içerisinde gece ya da gündüz kurban kesmenin herhangi bir ayrımı yoktur ve gündüz kesilmesi daha çok tavsiye ediliyor. Bunun nedeni ise gece vakti yapılan kurban kesiminin sağlıklı olmasının daha zor olduğu yönünde görüşün olmasıdır.

 

Kurban Olarak Kesilmesi Caiz Olan Hayvanlar

Her eti yenen kurban olarak kesilememekte ve kurban için hayvanlar belirli şekilde kategoriye ayrılmaktadır. Koyun, keçi ve sığır cinsi hayvanları kurban olarak kesilmesinin uygun olmasının yanında deve de kurban olarak kesilmekte ve bu hayvanların dişi ya da erkek olmaları gibi bir ayrım bulunmamaktadır. Koyun türü kesilen hayvanın erkek olması daha efdal bir durum olarak değerlendirilmekte ve koyun, keçi gibi küçükbaş hayvanların bir yaşını bitirmesi, bitirmediği takdirde ise bir yaşında olan hayvan kadar uygun fiziksel özelliklere sahip olması gerekiyor.

 

Kurban Kesilecek Hayvanda Olması Gereken Özellikler

Kurban kesimi için uygun olan hayvan türlerinin birtakım özelliklerine dikkat etmek, hem sağlık açısından hem de kırban ibadetinin doğru bir şekilde yerine getirilmesi için büyük önem taşımaktadır. Kurbanlık hayvanın şaşı, topal, boynuzlu ya da boynuzsuz, kulakları delinmiş, dişlerinin azısı düşmüş gibi özelliklerinin olması, kesilmesi yönünde bir problem oluşturmuyor. Ayrıca kurbanın dişi olması halinde gebe olmaması, kulak küpesinin olması, ateşli bir hastalığının olmaması gibi hususlar da göz önünde bulundurulmalıdır.

 

Kurban Kesim Şekli Nasıl Olmalı?

Kıbleye doğru kurbanlık hayvanın yatırılması ve besmele çekilip “Allahu Ekber” diyerek hayvanın kesilmesi bu aşamanın ilk kısmını oluşturmaktadır. Kurbanı sahibinin kesememesi gibi bir durum olması halinde işin ehli bir Müslüman tarafından hayvana eziyet etmeden kesilmesi ve hayvanın daha az ıstırap çekmesi için keskin bıçak kullanımı önemlidir. Kurban kesiminde kurban sahibi ve hayvanı kesen kişinin besmele çekmesi ve “Allahu Ekber” demesi kurbanın etinin yenmesini helal kılan en önemli hususlardan biridir.