Kurban Nasıl Kesilir?
Kurban Nasıl Kesilir?

 

Kurban kesimi, İslam dininde akıl sağlığı yerinde olan, dinen zengin olarak sayılabilecek mal ve mülke sahip ve buluğa ulaşmış her kimsenin yerine getirmesi gereken bir ibadet olarak emredilmiştir. Her yıl kurban bayramı öncesinde en çok sorulan soruların başında ise “Kurban Nasıl Kesilir?” gelir. Binlerce vatandaşın küçük ya da büyükbaş olmak üzere gerçekleştireceği kurban kesiminde dikkat edilmesi gereken noktaları sizlerle paylaşacağız. 


Kurban Kesimi Nasıl Yapılmalıdır?


Kurban kesiminde ilk olarak uyulması gereken hayvanın eziyet görmeden, olabilecek en az seviyede acı çekmesini sağlayarak ibadeti gerçekleştirilmesidir. Bu yüzden kurban kesimine giderken hayvan zorlanmadan, eziyet edilmeden götürülmelidir. Kurban kesiminde deve kıbleye karşı sağ tarafa doğru yatırılır ancak onun dışında olan büyük ve küçükbaş hayvanlar kıbleye karşı olmak üzere sol tarafa yatırılır. Ardından hayvanın üç ayağı kesim sırasında zorluk yaşanmaması için sağlamca bağlanır. Kurban kesimini gerçekleştirecek kişi Allahü Ekber, Allahü ekber, lâ İlâhe illallahü vellahü ekber, Allahü Ekber diyerek ardından Lillahilhamd. Bismillâhi Allahü ekber tekbiri getirerek kesimi gerçekleştirir. Bunun yanı sıra sadece besleme getirip Allahü ekber dese de kesim kabul olur. İslama göre kesimin gerçekleşmesi için kesilen hayvanın nefes ve yemek borusu ile şah damarının ikisinin kesilmiş olmalıdır. Bu işlem doğru yapıldığı takdirde kurbanın sahibi olan kişi iki rekât namaz kılarak duasını eder. 



Kurban Kesiminin Zamanı Nedir?


Kurban kesiminin kabul olması için belirli zaman dilimleri vardır. Kurban kesiminin başlangıcı bayram namazının ardından başlar. Mezheplere göre kurban kesim zamanları da farklılık gösterir. Hanefi mezhebinde kurban kesiminin süresi Kurban Bayramı’nın üçüncü gününde akşam vaktine kadar sürebilir. Şafi mezhebine göre ise bayramın dördüncü gününde gün batımına kadar kesim yapılabilir. 



Kurban Kesimi Sırasında Hangi Duaların Okunması Makbuldür?


Kurban kesimini Allah’ın adıyla başlanır ve besmele çekildikten sonra kesim gerçekleşir. Hanefi mezhebine göre eğer kurban kesimi sırasında bilerek ve isteyerek besmele çekilmez ise o kurban eti yenilmez. Eğer ki bilmeden ve istemeyerek besmele çekilmesi unutulursa hayvanın etinin yenilmesi uygun görülür. Şafi mezhebinde ise kurban kesimi sırasında besmele bilinçli olarak çekilmese bile kesilen kurbanın etinin yenilmesinde bir mahsur yoktur. Kurban kesiminde besmele çekildikten sonra okunabilecek ayetler ise şunlardır: Semerkandî, Tuhfe, III, 66; En'âm, 6/79. 

 


Kurban Kesimi Sırasında Dikkat Edilecek Noktalar Nelerdir?


Kurban kesimi sırasında bazı noktalara özen gösterilmeli ve dikkat edilmelidir. İlk adımda kesim sırasında hayvanın iki şah damarı, nefes borusu ve yemek borusunun kesilmiş olması gerekir. Kesim gerçekleşirken hayvanın omuriliğinin kesilmemesine dikkat edilmelidir çünkü bu mekruha girer. Diğer nokta ise hayvanın ölümü kesinleşmeden başı ve gövdesi ayrılmamalıdır. Aynı zamanda kesim sırasında hayvanın acı ve eziyet çekmemesi için gerekli nizam gösterilmelidir, kesim işi bilen kişiler tarafından yapılmalıdır. Kesim alanında birden çok hayvan varsa bunların birbirlerini görmesi de önlenmelidir.