İslamiyet’te en önemli durumlardan birisi de dini bayram olarak kutlanan kurban bayramıdır. Ramazan bayramının takriben 2 ay sonrasında kutlanan bu bayramda amaç, kurban kesmek ve dini şartı yerine getirmektir. Kesilen hayvanın etinden hem kurbanı eda eden kişiler hem de yoksullar yararlanabilir. Asıl amaç ise kurban etini fakirlere dağıtarak sevap kazanmak ve onları bir nebze de olsa doyurmak ve mutlu etmektir. Kurban bayramında kesilecek olan hayvanlar, dinen uygun olan ve dört bacaklı olan hayvanlardır. Dört bacaklı olan inek, dana, düve ve deve gibi hayvanlar kurban bayramında kurbanlık olarak vacip üzerine kesilerek tüketilebilir ve dağıtılabilir.
Kurbanlık Hayvanda Bulunması Gereken Özellikler
Kurbanlık seçerken dikkat edilmesi gereken hususlar ve hayvanlarda bulunması gereken bazı özellikler mevcuttur. Özellikle de dinen bakıldığında kurban edilecek olan hayvanlarda altı adet şart aranıyor. Bu şartlar hayvanın dört ayaklı olması ve helal hayvanlardan olması ile başlar. Sonrasında hayvanların mutlaka kurban edilebilecek yaşını doldurmuş olması da aranan şartlar içerisindedir. Her hayvanın farklı bir yaş sınırı vardır. Bu sınıra uyulması gerekir. Bir diğer özellik ise hayvanın kesinlikle sağlık sorunu olmamasıdır. Satıcılar bazen bu durumdan bahsetmeyerek hastalıklı hayvanları size kurbanlık olarak satmak isteyebilirler. Ancak mutlaka hayvanın tüm yerleri kontrol edilmeli ve sağlıklı olduğundan emin olduktan sonra temin edilmelidir. Kurban edilecek olan hayvanlara yedi kişiden fazla kişinin girmesi de dinen uygun değildir.
Kurbanlık Hayvan Seçerken Dikkat Edin
Kurbanlık hayvan seçerken yaşına ve sağlıklı olmasına baktıktan sonra, hayvanın mutlaka göz, diş, ayak, tırnak, kulak ve benzeri yerleri de kontrol edilerek satın alınmalıdır. Kurbanlık hayvan seçerken mutlaka küpeli olmasına, yerli olmasına da özen gösterilmesi gerekiyor. İthal pek çok hayvan da kurbanlık olarak satışa sunulabilir ve uygun şartlar hayvanda bulunuyorsa, satın alınmasında bir sakınca görülmez. Hastalıklı olan, zayıf düşmüş olan ve gebe olan hayvanların da kurbanlık olarak hem satılması hem de alınması uygun değildir. Dilinde, gözünde, dişlerinde ve boynuzlarında her hangi bir problem varsa, bu tür hayvanlar da kurbanlık olarak satın alınmamalıdır.
Kurbanlık Hayvanlar Hangileridir?
Dört ayaklı olan hayvanlar kurbanda kesilmesi caiz olan hayvanlardır. Ancak tavuk, horoz gibi iki bacaklı hayvanlar kurbanlık olarak kesilemez. Normal tüketim amacıyla kesilebilir, ancak kurban bayramında kurbanlık hayvan olarak kesilmeleri dinen uygun değildir. Kurbanlığa en uyun olan hayvanlar develer, sığırlar, mandalar, inekler, koyunlar, keçiler ve koçlardır. Arap ülkelerinde yaşayan Müslümanlar daha çok deve kesmekle meşgul olurlar. Türkiye’de yaşayan Müslümanlar ise daha çok inek ve dana gibi büyükbaş hayvanları paydaşlarıyla birlikte keserler. Durumu biraz daha hafif olan ve daha az et isteyenler de koyun ve koç gibi küçükbaş hayvan kesmeyi tercih ederler.