Şehrin kalabalığından uzaklaşarak, kimyasallardan arınarak organik hayat tarzına yönelmek, farklı kültürlerde yetişmiş, farklı eğitim geçmişine sahip, farklı yaşlardaki insanların çoğunun günden güne şehirlerden göç ederek köy ve çiftliklerine yerleştiğini sıkça duyar olduk. Pandemi döneminde hayatların, yaşam tarzlarının etkilenmesi ile daha fazla doğayla iç içe daha özgür olabileceğini fark eden kişiler çoğaldı. İmkanlarını çiftçilik yaparak değerlendirme kararı alan aile sayısında oldukça yüksek artışlar söz konusu.
Tarım ve hayvancılık sektöründe var olmak oldukça tecrübe gerektirmektedir. Tecrübe edinmeden bu işe adım atacaklar için en iyi yol gösterici tarım rehberleri sağlamaktadır.
Çiftçilik mesleğini seçmeden önce ilk hedef, çiftçilerin gerçekte neler yaptığını ve yapılan uygulamalarının içeriğinin ne olduğunu öğrenmek yaşanmış tecrübelerden yol almayı sağlayacaktır.
Bir çiftçi ne yapar?
Çiftçinin genel tanımı, tarım sektöründe bulunan; ekme, biçme, ürün hasarı alma vb., tarıma bağlı hayvan yetiştiriciliği yapan, aynı zamanda hayvansal ürünlerin üretimini yapan kişi ve kurumların icra ettiği meslektir.
Çiftçilik mesleğini icra eden kişilerin, doğa ile iç içe, tarlada vakit geçiren, bitki veya hayvan yetiştirmek ile uğraşan kişiler olarak düşünüyor olabilirsiniz. Bu kısmen doğru olmakla birlikte çiftçilik mesleğinin de oldukça fazla alanları vardır. Örneğin açık havada tarlada vakit geçiren kişi çiftçi olurken diğer yanda gün boyu sera içerisinde olup, bırakın doğayı görmeyi güneşi hissetmeden gününü geçiren kişiler de çiftçi olmaktadır. Düzenli bir memur gibi çalışma saatlerine uyum sağlanması beklenmemelidir. Çiftçilik ye belirli çalışma saatlerinin olması mümkün değildir. Hayvancılık yapan kişinin hafta sonu izin yapayım deme ihtimali düşünülemez. Çiftçilerin başarıya ulaşmasında en büyük sebep, bu işi yaparken tamamen gönülden gelen sevgi ve tutkuyla icra etmesinden geçer.
Çiftçi Olmak İçin Ne Yapılır?
Çiftçilik mesleğini icra edebilmek için, tarla, bahçe, mülk satın alınabilir, mevcut alanlar değerlendirilebilir ya da kiralamak da mümkündür.
Hangi alanda çiftçilik mesleği icra edilecek ise, bu alana ait özel yatırımlar yapılmalıdır. Örneğin makina, hayvan, yem, seracılık ile uğraşılacak ise sera kurulumu gibi yatırımlar eksiksiz yapılmalıdır.
Çiftçilik mesleğini icra eden kişiler, devlet tarafından teşvik ve destek kredileri alabilir. Bunun için gerekli olan belgeler ile birlikte, bağlı bulunulan il ve ilçedeki Ziraat Odasına başvuru yaparak, çiftçilik belgesi alınması mümkündür.