
Organik tarım nedir sorusunun en geniş kapsamdaki yanıtı, bitkisel ya da hayvansal gıdaların, kimyasal ilaçlar ya da çeşitli kimyasal teknikler kullanılmadan üretilmesidir. Bitkinin ya da hayvanın karşılaşacağı her türlü hastalığa alınan önlemlerin biyolojik çeşitlenmeyi olumsuz etkilememesi beklenir. Hayvanda ya da bitkide gelişecek olumsuz durumlara ya da verim artışı talebine karşın kimyasal çözümler getirilmemelidir. Bu sayede, insan sağlığına daha elverişli organik gıdalar tüketebiliriz.
Organik Tarım Nasıl Yapılır?
Çeşitli çiftlikler, hayvansal veya bitkisel üretimlerini organik olarak sağlarlar. Bunu sertifikalandırır, ilgili kuruluşun üretimin başından sonuna kadar kendilerini izlemesine izin verirler. Ancak bu şekilde organik tarım yapılabilir. Belgelenememiş üretimler, ne kadar iddia edilirse edilsin, organik üretim olduğu kanıtlanamaz.
Her çeşit gıdanın, uygun ortam ve uygun biyolojik ürünler kullanılarak organik üretimi sağlanabilir. Elbette organik gıdaların üretimi diğerlerine göre daha zor, daha az verim alınan ve daha pahalı olacaktır. Çünkü kimyasal ilaçlar, üreticinin yaşayacağı her türlü sorunda elini kolaylaştıracaktır. Her türlü soruna anlık organik çözüm üretilemeyebilir.
Organik tarımın sorunsuz bir şekilde ilerletilmesi için, üretim tesisinde deneyimli ziraat mühendisleri çalıştırılır. Yaşanan sorunlarda raporlar hazırlanır, en uygun biyolojik çözüm değerlendirmeye alınır ve uygulanır.
Marketlerde “Organik” etiketiyle elde ettiğimiz ürünler, sertifikalı bir şekilde kullanıcıya sunulur. Bunlardan şüphe edilme şansı bulunmaz. Organik Tarım nedir sorusunu en net bir şekilde açıklamaya çalıştık. Evet, satış fiyatları biraz pahalıdır ama insan sağlığı düşünülecek olursa, mümkün mertebe en az kimyasal içeren ürünleri kullanmaya bakın. Doğal ürünlerden şaşmayın ve asla kendinizi hormonlu yiyeceklere teslim etmeyin. Ve üretici firma tarafından ne kadar ima edilirse edilsin, sertifikasını görmediğiniz hiçbir tüketim ürününün organik olduğuna inanmayın. Günümüzde, organik ürün pazarlama adına insanlar adeta soyulmaya başlanmıştır. Aldığınız ürünleri adı sanı bilinen çiftliklerden alarak kendinize ve ailenize daha iyi davranabilirsiniz. Eğer çiftlik üretimi değerlendirmek istemiyorsanız, köylü pazarlarından, organik ürünler elde edebilirsiniz. Köylü, kendi üretimi olduğu için, bir aracıya gerek duyulmaması sebebiyle diğerlerine oranla daha uygun fiyatlara satış sağlayacaktır.