ŞAP HASTALIĞI NEDİR? BELİRTİLERİ NELERDİR?
ŞAP HASTALIĞI NEDİR? BELİRTİLERİ NELERDİR?

Şap hastalığı hayvanlarda görülen viral bir enfeksiyondur. Hayvandan hayvana bulaşıcılığı çok yüksek olan bu rahatsızlığın birçok can kaybı yaşanmaması için ciddiye alınıp tedavi edilmesi gerekmektedir.

Şap hastalığı hayvanlara bulaşmasının yanında insanlara da bulaşabilen bir hastalıktır. Havada bulunan virüsün solunum sistemi ile alınması hastalığa yakalanma ihtimalini arttırırken aynı zamanda hayvandan üretilen et, süt ve süt ürünlerinden de insanlara enfeksiyonun geçme olasılığı vardır. Bu sebeple hayvanı iyi gözlemlemeli ve herhangi bir rahatsız durumunda tedavi edilmelidir. Bulaşıcılığı olan şap hastalığı riski taşıyan hayvanlar ayrı bir yerde bakılmalı diğer hayvanlarla aynı ortamda bulunmamalıdır.

Şap hastalığının sığır hayvanlarında en belirgin belirtileri, yüksek ateş, iştahsızlık, süt veriminde azalma ve depresyon gibi belirtilerdir. Şap hastalığı oluşan hayvanlarda salya akışı görülmektedir.

Koyunlarda ve keçilerde şap hastalığının belirtisi daha hafif olabilmektedir. Koyunlarda topallık ile kendini gösteren bu hastalık dikkatli gözlem ile belirlenebilmektedir.

Şap hastalığı bulaşıcı olduğundan dolayı belirtilere dikkat edilmeli ve hayvanda en ufak bir belirti olursa hemen ayrı bir alana alınıp tedavi edilmelidir. Şap hastalığının tedavisi için şap aşısı kullanılabilmektedir. Bu aşı belirli zamanlarda düzenli periyotlarla uygulanmalı ve sadece hasta olanlara değil tüm hayvanlara hastalığın bulaşmaması için aşı yapılabilmelidir.

Hayvanların et ve süt verimlerinin azalmaması için düzenli olarak aşı yaptırılması ve hastalıklardan korunması gerekmektedir. Hayvanlara gereken özeni gösterip bakımını yapmak gerekmektedir.