SÜT HAYVANLARINDA OLUŞAN MASTİTİS BELİRTİLERİ
SÜT HAYVANLARINDA OLUŞAN MASTİTİS BELİRTİLERİ

Mastitis genellikle süt hayvanlarında görülen bir meme yangısıdır. Hastalığa etken genellikle bakteri, virüs ya da mantardır. Hayvanda ciddi anlamda bir süt veriminde azalmaya sebep olan bir hastalıktır.

Mastitis ilerler ise meme körleşmesine kadar gidebilen bir durumdur. Bu sebeple hastalığın önlenmesi için ön teşhis yapılmalı ve bir an önce tedaviye başlanmalıdır. Mastitis hastalığının oluşmasının birkaç farklı nedeni olabilir. bunlar; yanlış sağım yapmak, yanlış yemlemek, barınma koşullarının iyi olmaması, sürüdeki hastalıklar ya da bozuk sağım sistemlerinin kullanılmasıdır.

Mastitis hastalığının belirtileri ise hayvandan hayvana farklılık gösterebileceği gibi genellikle, yüksek ateş, pıhtılaşmış süt, iltihaplı meme, kuru madde alımındaki azalma ve su kaybıdır. Daha ciddi belirtisi ise ölümle sonuçlanabilen bir rahatsızlıktır. Ayrıca bu hastalık bulaşıcıdır. Süt sağım makinelerinden ya da ahırların temiz olmamasından kaynaklı olarak başka hayvanlara da bulaşabilir.

Mastitis hastalığının tedavisinde erken teşhis oldukça önemlidir. Mastitis oluştuğu süre boyunca hayvanlar sık sık sağılmalıdır. Bu sayede memenin körleşmesinin önüne geçilebilir.

Süt hayvanlarında oluşan mastitisten korunmak için öncelikle ahır temizliğine dikkat edilmesi gerekir. Daha sonra hayvanların sağlığı için soğuk ortamda bırakılmamalı ve genç yaşlı hayvanları birbirinden ayırmak gerekmektedir. Süt sağım makinelerinden bulaşabilen bir rahatsızlık olduğundan düzenli olarak temizlemeli ve dezenfekte etmelisiniz.

Mastitisin erken teşhis ve tedavisi oldukça önemli olduğundan dolayı herhangi bir belirti gösteren hayvana gerekli testler yapılmalı ve antibiyotik tedavisine başlanmalıdır. Hastalık ilerledikçe tedavisi daha da zorlaşacağı unutulmamalıdır.