SÜTÇÜ İNEKLERİN AŞILAMA PROGRAMLARI NASIL OLMALIDIR?
SÜTÇÜ İNEKLERİN AŞILAMA PROGRAMLARI NASIL OLMALIDIR?

İnek yetiştiriciliğinde süt veriminin azalmaması için aşılama yapılmaya dikkat edilmelidir. Aşılamalar bir program ve çizelge dahilinde düzenli olarak yapılmalıdır.

Sütçü ineklerin aşılanmalarını veteriner hekimler belirlemelidir. Genel olarak bilinmesi gerekenler ise kuru dönemde aşılama yapılması gerektiğidir. Aşılama programında kuru dönemde mutlaka yapılması gereken aşılar, E.coli ve Klostridyum aşıları ile Pastörella aşılarıdır. Ayrıca IBR-BLD ye karşıda mutlaka aşılar yapılmalıdır. Bunların haricinde de Mastisis rahatsızlığı için aşı yapılması gerekli görüldüyse yılda 2 kez 6 ayda bir şeklinde yapılmalıdır.

Sütçü ineklerin düşmanlarından olan parazitler içinde aşı yapılmalıdır. Bu aşılarda kuru dönem denilen dönemde yapılması uygun görülmektedir. Ölü aşı denilen inaktif aşıları aynı günde yapılabilmektedir. Bunun yanında da ilk defa aşı olanlara tekrarlı aşı yapmak şarttır. Tek bir aşı ile istenilen etki görülemeye bilmektedir.

Aşılama programlarında en önemli zaman ineğin kuruya geçtiği dönemdir. Kuru dönemde yapılacak olan aşılar oldukça önemlidir. Gebe olabilen anne adayı ineğe pasteurella aşısı, klostridyum aşısı, antiparaziter enjeksiyon ve mastitis aşısı uygulanmalıdır. Doğuma 3 hafta kala ise bu aşılar tekrardan 2.dozu vurulmalıdır. Bunlara ilave olarak bu dönemde A, D, E vitamin enjeksiyonları da yapılması önerilir. Doğum yaklaştığı sırada da yüksek doz D3 aşısı uygulanmalıdır.

Aşılama programları veteriner hekimler tarafından ineğin özelliklerine ve bulunduğu ortama göre ayarlanmalıdır. Aşı yapılması ihmal edilmemeli sürüde herhangi bir hastalık olduğunda diğer ineklerin bundan etkilenmemesi için bağışıklık kazandırılması gerekmektedir.