TARIM GÜBRESİ NEDİR?
TARIM GÜBRESİ NEDİR?

Topraktan çıkarılan mahsulün ihtiyacı olan her türlü element ve minerali sağlayabilmek için hazırlanmış doğal ya da yapay türde olan madde tarım gübresi olarak adlandırılır. Fidelerin yeterli büyüyebilmesi ve meyve verebilmesi için bu iz elementlere ihtiyacı vardır. Kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum, demir, kükürt, bakır, mangan, bor, çinko gibi insan ihtiyacı da olan maddeleri tek tek bitkilere vermek mümkün olmayacağı için gübre olarak ihtiva edilir.

Piyasada bulunan ve kimyasal olarak tabir edilen türler, yapay yapıda ve yanlış kullanım sonucu olumsuz sonuçlara yol açabilmektedir. Bu sebepten doğru kullanılarak verim beklenmelidir. Diğer tarım gübresi türü de doğal olandır. Hayvan dışkılarının yakılarak bekletilmesi, sulandırılarak verilmesi ile doğal gübre formu yakalanır. Ayrıca kompost olarak bilinen ve sebze meyvenin çürütülerek organik şekilde toprağa karışması sağlanabilir. Solucan gübresi de doğal gübre sınıfına girmektedir. Gübrenin asıl amacı bitkinin ihtiyaç elementlerini tek seferde köke ulaşmasını sağlamaktır. Katı ve sıvı hallerde hazır bulunabilen doğal ve yapay gübrelere ulaşmak oldukça kolaydır. Sadece nasıl kullanılması gerektiğini öğrenerek, deneme yanılma yoluyla uygulanabilmektedir.

Toprağın ihtiyacı olan elementleri tarım gübresi kullanarak ekleyebiliriz. Böylece toprak daha verimli ve faydalı hale gelecektir. Sezon boyunca e öncesinde kullanılan gübrelerin farklı dönem için çeşidi bulunmaktadır. Toprak analizi çok önemli bir unsurdur. Bu nedenle gübreleme öncesi önerilmektedir. Sonrasında yapılacak gübreleme ile maliyetinizi en aza indirebilirsiniz.