TÜRKİYE’DE ÇİFTLİK
TÜRKİYE’DE ÇİFTLİK


Sağlıklı yaşama karşı farkındalığın başladığı günümüz şartlarında çiftlik ve çiftlik hayvanları oldukça önem kazandı. Çiftlikte yetişen sağlıklı hayvanların verimli ürünleri ile daha sağlıklı bir yaşam süreceğimiz anlayışı küçük toprak parçasına sahip olan kişilerin bile topraklarına işlemesine neden olur hale geldi. Sağlıklı yaşam için bilinçlenen insanların çoğalması ile Türkiye’de çiftlik faaliyetleri hareketli hale geldi.

Çiftlik Türleri
Çiftlik faaliyetlerinin merkezinde arazi vardır. Çiftlik kurmak için gerekli olan hayvan ve bütçenizin olması çiftlik kurmanıza yardım etmez. Çiftlik kurmak için en önemli payda arazi seçimidir. Doğru yerde seçilmiş verimli bir arazi ile çiftlikten yüksek gelir elde edebilir, sağlıklı bir yaşam için gerekli olan faaliyetleri gerçekleştirebilirsiniz.

 

Araziniz varsa, olan arazinizin verimli bir arazi olduğunu düşünüyorsanız ve bu arazi üzerinde çiftlik kurmak istiyorsanız işe elinizde olan arazinin hangi konuda verimli olduğunu ölçmekle başlamalısınız. Bulunan arazi tarıma mı elverişli, hayvancılık faaliyetlerine mi elverişli belirledikten sonra çiftlik faaliyetlerine adım atabilirsiniz. Eğer elinizde bulunan arazi yaptığınız araştırmalar sonucunda hayvansal faaliyetlere elverişli çıkarsa hayvancılık faaliyetlerine adına yapmanız gereken işlemler şu şekildedir;
arazi üzerinde yetiştirmek istediğiniz hayvanı belirlemelisiniz. Küçük ve büyükbaş hayvancılık faaliyetleri için gerekli olan arazi verimliliği birbirinden oldukça farklıdır.
Ne tür hayvan yetiştireceğiniz belirlendikten sonra çiftlikten her türlü yararlanabilmek için gerekli sulama ve hayvan yemi bölümlerini oluşturmanız gerekir.
Hayvan çiftliğinde hayvanların barınacakları yerlerin olması ve otlayacakları serbest bölgeler olması gerekmektedir. Bu nedenle arazi üzerinde gerekli olan barınakları oluşturmanız ve inşa etmeniz gerekir.

Tarımsal Faaliyetler için çiftliğiniz;
tarımsal faaliyetlerde bulunacağınız çiftliğin en büyük özelliğinin verimli bir ortamda olması olacaktır. tarımsal faaliyetlerde toprağın kurak olmaması, sabah ve akşam sıcaklık farkının birbirinden çok fazla ayrılmaması, kışın dondurucu soğuk, yazın kavurucu sıcak yaşanmaması gerekir. Arazinin sadece verimli olması tarımsal faaliyetler için yetmeyecek aynı zamanda iklim tipinin de güzel olması gerekecektir.
Tarım faaliyetlerinde bulunacağınız çiftliğinizde sermayeniz, hayvan yetiştiriciliğinden daha az olacaktır. Tarımda sulama oldukça önemlidir. Önemli sulama kanallarını çiftliğinize adapte etmeyi ve sulama sisteminizin sağlıklı çalışmasını sağlamanız, tarımsal faaliyetlerden yüksek verim almanız için oldukça önemlidir.