TÜRKİYE’NİN TARIMSAL POTANSİYELİ
TÜRKİYE’NİN TARIMSAL POTANSİYELİ

Son zamanlarda yaşanan kuraklığın etkisi ile tarımsal üretim faaliyetleri oldukça azalmıştır. Özellikle Türkiye’de yaşanan yağmur ve doğal afetlerin etkisi ile meyve ve sebze yiyebilme oranımız oldukça düştü. İlkbaharda yaşanan don felaketi, sonbaharda yaşana aşırı yağmurlar tarımsal ürünlerin zarar görmesine neden oldu. Türkiye’nin tarımsal potansiyeli değişiklik gösterir duruma geldi.

Türkiye’de Tarım
Türkiye’nin yüzölçümü 78 milyon hektardır. Konum gereği tarıma elverişli topraklara sahip olan, Türkiye’de yapılan tarımsal faaliyetler oldukça düşüktür. Günümüz koşullarında elde edilen verilere göre 78 milyon hektar alanın 16 milyon hektar alanında bahçe bitkileri üretimi, 4 milyon hektar alanında meyve ve sebze yetiştiriciliği, 4 milyon hektar alan ise nadas alanı olarak bırakılmaktadır.
Sulu tarım yapılan alan hedefi 8,5 milyon hektar olup, toplam tarımsal üretim yapılan alanların 1/3' ü kadardır. Hedeflenen alanın 6 milyon hektarında sulu tarım yapılabiliyorken, 2,5 milyon hektarı sulamaya açılmamış durumdadır. Bu alanlar ile ilgili çalışmalar devam etmekte ve her geçen gün Türkiye’nin tarım alanları büyümektedir.

Tarımsal faaliyetler ile uğraşan kişilerin değerlendirmelerine bakıldığı zaman iklim koşullarının elverişli olduğu her alanda, Dünya piyasasında söz sahibi olmak istiyorsak tarımsal faaliyetlerinin hızlandırılması gerekir. Tarımsal bütçe arttırılmalı ve tarımsal faaliyetlerle uğraşan kişilerin destekleri arttırılmalıdır.

2014 yılından bu yana Türkiye’de tarımsal faaliyetlerin gerilediği gözlemlenmektedir. Bu gerilemenin nedeni uzman kişiler tarafından sadece iklim koşullarına bağlanmaktadır. 2014 yılından beri küresel ısınma ve diğer olumsuz hava koşullarının etkisi ile tarımdan elde edilen verim oldukça düşmüştür. Tarımın bir geçim kaynağı olabilmesi ve Türkiye’ni tarımcılık faaliyetleri neticesinde bütçesini geliştirebilmesi için, tarım destekleri çoğaltma çalışmaları yapılmalıdır. Tarım destekleri, üretim planlamasının en önemli aracıdır. Fakat bu araç Türkiye’de amacına uygun kullanılmaz. Tarıma verilen desteğin bir amacı, hedefi yok. Türkiye’nin tarımsal potansiyelini arttırmak için tarıma ayrılan bütçe belirlenmeli ve bu bütçe tarımsal faaliyetlerin dışında kullanılmamalıdır.